Vetenskaplig artikel publicerad: NanoEchos val av partikel får bekräftelse i preklinisk studie

NanoEcho AB (publ.) har publicerat en vetenskaplig artikel som jämför två järnoxidbaserade nanopartiklar i en preklinisk studie(1). Resultatet visar att ferumoxtran (Ferrotran® från SPL Medical) sprider sig snabbare till lymfkörtlarna än den jämförda partikeln. Utfallet var avgörande för det affärsavtal som tecknades med SPL Medical i februari 2024, vilket säkerställer bolagets långsiktiga tillgång till Ferrotran®.

NanoEcho har utvecklat ett diagnostiskt system baserat på magnetomotoriskt ultraljud, som avser detektera spridning av rektalcancer till närliggande lymfkörtlar. Utrustningen används tillsammans med järnoxidbaserade nanopartiklar, som injiceras i lymfsystemet runt tumören. Dessa nanopartiklar fungerar som kontrastmedel och avbildas av ultraljudet. En preklinisk studie genomfördes för att fastställa lämpligast nanopartikel. I studien utvärderades två olika järnoxidbaserade nanopartiklar för sin spridningsförmåga till lymfkörtlar hos råttor. Båda nanopartiklarna används idag för olika kliniska tillämpningar.

Resultatet från den prekliniska studien har nu publicerats och finns tillgänglig att läsa på bioRxiv, som är en preprint server inom biologi och täcker ett brett spektrum av olika discipliner. Båda partiklarna fungerar väl, men det visade sig att ferumoxtran (Ferrotran®, tillverkad av SPL Medical) sprider sig snabbare till lymfkörtlarna. Detta tyder på att Ferrotran® är ett bra val för NanoEchos diagnostiska metod. Utfallet var avgörande när bolaget i februari 2024 tecknade ett exklusivt affärsavtal med SPL Medical. Avtalet säkrar NanoEchos tillgång till Ferrotran®(ferumoxtran) för användning i bolagets magnetomotoriska ultraljudssystem, vilket planeras utgöra en central del av den framtida intäktsmodellen.

”Att välja den optimala järnoxidbaserade nanopartikeln har varit ett noggrant arbete. Resultatet från vår publicerade artikel bekräftar vårt val av partikel och ger oss en stark vetenskaplig grund när vi nu initierat den kliniska fasen. Det är bland annat utifrån detta resultat som vi i februari tecknade ett exklusivt affärsavtal med tillverkaren av Ferrotran®, SPL Medical. Avtalet säkerställer tillgången till nanopartikeln både för våra kliniska studier och framtida kommersiella användning,” säger Linda Persson, VD för NanoEcho.

(1) Evaluation of Iron Oxide Nanoparticles for Lymph Node Detection with Magnetomotive Ultrasound- A Pilot Study in Rats, Ulrika Axelsson, Sania Backstrom, Arefeh Mousavi, Linda Persson, bioRxiv 2024.08.28.610049; doi: https://doi.org/10.1101/2024.08.28.610049