NanoEcho beviljas medel från Vinnova i gemensamt projekt

NanoEcho beviljas bidrag från Vinnova för projekt, i samarbete med RISE och Lunds universitet, om närmare 500 000 kr. Projektet, som avser att karakterisera nanopartiklars rörelse under inverkan av ett magnetfält, är värdefullt för att kunna utvärdera potentiella framtida medicinska applikationer.

Projektet har som mål att kartlägga nanopartiklarnas rörelser i magnetfält. Detta genom att studera partiklarna med ett mycket energirikt röntgenljus (synkrotronljus) och undersöka hur de påverkas av ett magnetfält genererat av NanoEchos nuvarande produktprototyp. Resultaten avser att användas för att optimera kontrast och känslighet i NanoEchos kommande bildgivande system för framtida medicinska applikationer.

NanoEcho fokuserar idag på att förbättra cancerdiagnostiken för rektalcancer genom att kombinera nanopartikelteknologi med modern ultraljudsteknik. En djupare förståelse av nanopartiklarnas rörelserespons i ett varierat magnetfält är en central del för vidareutvecklingen av framtida medicinska applikationer med NanoEchos teknik.

Vi är mycket stolta över att ha beviljats finansiering i detta projekt gällande framtida potentiella tillämpningar med vår teknik. Projektet som vi har tillsammans med RISE och Lunds universitet är strategisk viktigt för oss som bolag. Vi har såklart fortfarande fullt fokus på produktutvecklingen av NanoEchos första medicinska applikation, rektalcancer, säger Linda Persson VD för NanoEcho.

Det är väldigt spännande att vår teknik, genom detta projekt, kan vidareutvecklas för kommande medicinska applikationer med hjälp av morgondagens innovationer, så som i detta fall synkrotronljus. Att vara med i dessa sammanhang är ett kvitto på att vår metod har en potential att ta plats i framtiden, säger Magnus Santesson CTO för NanoEcho.

Vinnovas utlysning ”Industriellt nyttiggörande av neutron- och synkrotronljusbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur” avser att stödja projektinitiativ som bygger kompetens kring industriellt nyttiggörande av avancerade experimentmiljöer motsvarande de som utvecklas vid MAX IV och ESS i Lund. Projekten ska möta ett behov hos företag och genomförs i samverkan med expertis inom aktuell neutron och/eller synkrotronljusbaserad teknik.